3 tips voor het kopen van je eerste paar Selvedge Denim

By | February 10, 2022

Selvedge denim

Wat is zelfkant? Het is een type stof dat wordt vervaardigd volgens methoden die zijn gebaseerd op de traditionele processen die werden gebruikt om stof te maken in de molens van de 19e eeuw. Deze processen worden meestal aangeduid als "selvage"- en zij maken selvedge denim zo bijzonder. De reden waarom zelfkant denim zich van andere soorten stof onderscheidt, ligt in het ambachtelijke karakter ervan: in tegenstelling tot andere stoffen die in massafabrieken worden vervaardigd, wordt zelfkant denim alleen met de hand gemaakt door geschoolde arbeiders die weten hoe zij ouderwetse naaimachines en schietspoel weefgetouwen moeten bedienen.

Wat is selvedge denim?

Laten we eerst een veelvoorkomend misverstand over zelfkant denim uit de weg ruimen. Hoewel de stof zelf bekend staat als "selvage", is het concept van "selvedge" eigenlijk veel ouder dan de productie van stof zelf. Terwijl "zelfkant" een term is die wordt gebruikt om de rand van een stuk stof aan te geven wanneer het van het weefgetouw komt, is "zelfkant denim" een specifiek type stof dat met de traditionele processen wordt gemaakt. Nu, om de primaire vraag te beantwoorden: zelfkant denim is een type stof dat met de hand wordt gemaakt volgens een ouderwetse techniek die bekend staat als "selvage". De bijzondere kwaliteit van deze stof komt voort uit het feit dat de rand van de stof altijd door de "zelfkant" van het weefgetouw wordt vastgenaaid met "fine edge" (of) "selvage" draden.

Hoe Selvedge Denim kopen

Het zal u misschien verbazen dat er verschillende dingen zijn die u kunt doen om uzelf beter te informeren bij het kopen van uw zelfkant denim. Investeer wat tijd in onderzoek naar de merken waarin je geïnteresseerd bent, want dit zal je een veel beter idee geven van waar je op moet letten. Het is ook een goed idee om op zoek te gaan naar beoordelingen en advies van mensen die meer over denim weten dan jij, zoals je vrienden die van denim houden. Vertrouw op je instinct bij het kopen van zelfkant denim, maar zorg er wel voor dat je op het juiste spoor zit en dat je precies weet waar je aan begint.

Een ander belangrijk ding om in gedachten te houden bij het kopen van je eerste paar zelfkant denim is dat je ervoor zorgt dat je een paar koopt dat je goed past. Je kunt gemakkelijk veel tijd kwijt zijn aan het passen van je jeans en dat is verspilling van tijd en energie. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om een jeans te vinden die vanaf het begin goed aanvoelt – het zou minder dan vijf minuten moeten duren.

Laatste tip.

Hoewel we niet willen dat je je te veel verdiept in de details van selvedge denim, is het belangrijk om te onthouden dat niet elke spijkerbroek gemaakt zal worden volgens authentieke 19e-eeuwse methoden. Dat gezegd hebbende, beginnen fabrikanten de hype rond dit type denim te begrijpen, en veel nieuwe jeans worden nu met trots als "zelfkant" bestempeld. Als je op zoek bent naar een kwaliteitsspijkerbroek, wees dan niet bang om naar zelfkant te vragen. Maak je geen zorgen als je niet weet waar je om moet vragen. Veel winkels verkopen je graag een spijkerbroek die technisch gezien niet zelfkant is, maar die wel aan je wensen voldoet. Het enige wat je hoeft te doen is de verkoper uitleggen wat je met je nieuwe spijkerbroek hoopt te doen en wat je hoopt te bereiken. Met een beetje geluk en een beetje ellebogen vet heb je dan een spijkerbroek die nog jaren meegaat.